Sep 1, 2008

Antara Mamak dan McD, Yang Mana Pilihan di Hati?

Saya bolehlah dikatakan seperti anak muda lain gemar meluangkan masa bersama rakan-rakan di gerai mamak iaitu dalam erti kata lain melepak walaupun bukanlah menjadi kekerapan. Oleh itu, saya agak "fasih" dengan trend semasa di gerai mamak dari segi harga dan juga kualiti masakan serta servis mereka.

(sumber: http://en.wikipedia.org/)

Namun begitu, baru-baru ini saya keluar untuk makan tengah hari bersama rakan di tempat biasa kami melepak. Saya memilih untuk makan nasi campur (ayam + sayur) manakala rakan saya meminta nasi goreng. Dan seperti yang dijangka gerai mamak turut mengalami "inflasi" dengan harga nasi campur:-

"RM6.00"

Malah saya turut menanyakan tokey gerai tersebut samada beliau tersalah kira. Harga tersebut pada pendapat saya adalah agak tinggi daripada yang sepatutnya sedangkan beberapa bulan yang lalu harganya paling tinggi pun adalah RM5.00. Saya sudah menjangkakan kenaikan harga makanan disebabkan oleh harga petrol dan diesel yang mendadak tetapi harga RM1.00 adalah adalah keterlaluan.

Bukan itu sahaja, malah saya mendapati ada sesetengah restauran yang menaikan harga roti canai dari 70 - 80 sen kepada 90 sen - RM1.00. Ada pula yang menaikkan harga air minuman seperti teh ais kepada RM1.50. Bayangkan jika harga makan tengah hari di gerai mamak mencecah RM7.50, lebih baik saya makan di francais seperti McDonalds ataupun KFC yang harganya lebih kurang sama.

(sumber: http://farm2.static.flickr.com/)

Bukan saya sengaja nak complaint tetapi jika ke McDonalds, kita sudah boleh menganggarkan harga makanan di sana sedangkan di mamak harganya tidak menentu dan bergantung kepada "tukang kira". Saya cukup hairan mengapa pihak berkuasa tidak mengetatkan undang-undang seperti meletakkan harga makanan seperti nasi campur di restauran atau gerai.

Perlukah kedai mamak di letakkan dalam program harga kawalan?.. hehe;p


18 comments:

luna said...

mamakmana ko slalu lepak nih? xnmpk pon muker ko...

Adzrul Ariff said...

Sy takde specific preferences. Mamak boleh, McD boleh...tapi usually sy bnyk ke Food Courts kalau ke mana-mana shopping complex pun.

Shireishou said...

Thats why I'm lazy to buy food without price list. I must asking for price list before buying. I dont want to get trapped

Along Arman said...

tak pErnag giE kEdai mamak..
McD pun pun jarang giE..
lEbih prEfEr KFC :D ngeee..

My Life said...

penah..kat nasi kandar line clear penang.. nasi+ayam+sayur RM 6.90..kat pelita nasi+ayam+sayur RM 5.80 - RM 6.20...sup ekor pelita RM 7.00!!!

Chengazrin said...

emm bapak mahal tu..standard aku makan ikan keli + nasik (boleh amek sbanyak yg mungkin ) + sayur(salad)+ air limau kasturi ais = rm4.50 jer

zamz said...

mamak more flexible..hehe

Anonymous said...

i hate mamak... they dirty, rude and damn expensive...

sheffezem said...

hhaha..btul tu..kalo takat 6 ringgit, tambah je lagi 4 ringgit dah dapt pergi KFC dah...

keyng duh

Julia ♫°♪ said...

hmm setuju with comment anonymous kat atas. kadangkala mamak ni a lil bit gatal lah. errr tak selesa customer yg membeli.

tentang harga makanan yg tak menentu.. biasanya harga lauk2 macam ikan/kambing/beef masak kari kan ? hmm biasanya harga yg mereka letak tu bergantung pada modal mereka. sebab tu lah tak menentu.

=)

farah aminuddin said...

setuju =)
kalau kt pegi mcd atau restoran francais yg lain, xrisau sgt sbb dah tau harganya... kalau jenis kire mcm tu, mmg payah sbb tokey kedai leh naikkan harga sesedap rasa

Jayce said...

lebih baik makan di McD atau KFC lo. ;)

"A Chocolate A Day Keeps The Doctor At Bay.." said...

McD ada delivery service... Mamak tak ada :P

SlumbeRaja said...

[luna]saye lepak kt area kl je. so, maybe susah nak jumpe

[adzrul]same la kite

[Shireishou]good for you. smart consumer

[along arman]semlm br je saye gi kfc... hehe

[my life]RM7.00 lagi mahal tu...

[chengazrin]kat mane makan tu, murah btul

[zamz]mmg best lepak mamak compare lepak mcd tp harge yg menjadi masalah

[sheffezem]so, kfc menjadi pilihan di hati hehe... sorry, lupe nak letak..

[julia]ciannye penah kene kacau...

[farah]thanks sebab bersetuju, kite kene hantar momerandum kpd kerajaan nie

[jayce]yup... a bit mahal tapi puas hati

[chocolate]haha... kalau mamak ade delivery habis tumpah kuah kari sume atas jalan...

rizq said...

jgn salahkan mamak.

lebih molek kalau kita blajar macamana nak buat teh tarik dan mee goreng sesedap mamak. lepas tu jamu kat kawan2.

sedap bayar, tak sedap tolong basuh cawan tu balik.

hanis said...

masak sndri je la... jimat blanjer.. haha~

Anonymous said...

sori bro.. wa cume nk jelaskan skit je mewakili peniage2.. cume nak lu renungkan, kalau dulu harge tepung rm32 untuk 25kg, skang rm48, ape cer? klau dulu majerin sekotak rm38 skang rm62 ape cer? tu blum minyak masak lagi.. sampaikan gas setong naik rm1.50.. air batu pun naik 70sen bro.. prob kat sni penggune xleh lah salahkan 100% peniage.. kaji dulu nape mesti harge makanan naik tinggi.. bukan peniage sengaje nak naikkn harge barang sesuke hati.. peniage terpakse kire2 bile terpkse beli bahan2 dari pembekal.. lagipun real skit la bro.. skang dah nak masuk 2009.. xkan harge sekeping roti nak ikut harge 5@6 tahun lepas kot.. kalau rase bole hidup ngan makan fastfood je, brape lame lu org bole tahan.. nanti mesti cari balik kdai2 mamak.. sebab dh jd tradisi rakyat malaysia makan nsi lemak, roti canai, teh tarik.. maybe ade kedai yang melampau.. so sebagai penggune, lu orang bole buat aduan.. cam kedai wa tiap2 bulan jabatan hal ehwal penggune dtg check harge.. bile ade barang naik, wa bgtau diorang yang harge makanan terpakse dinaikkn jugak, diorang xkesah.. diorang record semue harge yang wa naikkn.. wa akui ade peniage yang nak kaut untung.. tapi cume wa terase bile lu kate restorant naikkan harge makanan.. lu kene pikir yang mane menyewe, hrge sewe pun bole naik.. tu blum kire yang operasi kat area town.. zaman dh berubah bro.. rase2 xleh nak makan kat restoren mamak @ warung mamak pasal harge mahal, ubahla care idup tu.. keje lebih keras skit.. wa bukan sengaje nak cari pasal ngan lu bro.. bulan baik ni, wa nk ajak lu ngan kawan2 lain same2 pikrkn, klau semue perniage kdai makan cam wa ni kene ikut harge lame, untung ke perniagaan kiteorang? klau semue customer boikot, mane kiteorg nak dapat duit? xsemue kdai cam yang lu cakapkan.. agak2 lu xpus hati ngan kdai lu makan tu, mintak bil, pastu buat report.. xelok bro trus salahkan 1 pehak je.. kiteorang pun hambe allah yang ade maruah.. ade hati.. okla bro.. anyway nice blog lu.. wa suke.. klau xkeberatan wa nk link name lu.. ape2hal roger2 wa bro..

Anonymous said...

I setuju dgn u...........
Lagipun mcD & kfc tu company orang islam ke ??? kenapa rakyat malaysia sekarang ni suka sangat sokong orang kafir........ sedangkan orang islam di hina dan sebagainya. Cuba fikir-fikirkan, jangan hanya tahu melatah saje !!!