Apr 1, 2009

TNB Anti-Earth Hour?


Lihatlah pembaziran elektrik hasil kelalaian pihak TNB & Kementerian KerjaRaya. Gambar ini diambil pada jam 3:45 petang di kawasan Cyberjaya berdekatan dengan Universiti Multimedia. Baru minggu lepas kita menyambut Earth Hour kini sia-sia sahaja usaha rakyat Malaysia bagi menghalang global warming dari terus berlaku.

Sebenarnya ini bukan sekali ianya berlaku cuma ini kali pertama saya sempat mengambil gambar sebagai bukti. Saya harap pihak bertanggungjawab akan lebih peka dalam menangani masalah ini.

8 comments:

HuRuL_Aini said...

salam...
aku bukan nak backing TNB, cuma seingat aku & kalau x silap aku...sistem lampu jalan ni guna sistem flip flop (ada blaja dlm fizik form 5, zaman aku dulu)...yang mana lampu2 ni automatik sensor kalau cuaca @ cahaya sekitar gelap...sbb tu lampu jalan otomatik buka bila hari gelap nak hujan @ bila dah nak senja...
aku x sure sistem lampu jalan kat situ guna sistem ni atau tak, tapi besar kemungkinan pakai ni...jd x boleh nak salahkan TNB...
p/s: tolong betulkan kalau salah, aku blaja ni time form 5 dulu...hehe

Maza's said...

dh terang lg bersuluh.... mmg banyak membazir pon.... 4 me, kempen earth hour failed...

Admin said...

hurul: ntah la. saye pun x tau tapi kalau dah hari2 terpasang kan rugi electrik dan pada masa yang sama menyumbang global warming.

maza's: mmg byk pembaziran tapi dengan earth hour kita akan makin peka. lagipun ini baru tahun pertama malaysia menyertai.

Anonymous said...

admin,
please get the facts right.dont take this and generalise things.that small amout of power only the street lighting.for your info TNB lost 550MW of power,and is a lot of power mind you,and you say TNB not contributing?
the earth hour is a massage for us the public to use the power wisely,switch off if not needed,thats all.if every malaysian and every human being understand this,then everybody is doing their part.
TNB has done a major part actually,and they lost milllions due to this earth hour thing.

anon.

twenty-six said...

it doesn't matter how much TNB lost during earth hour things...\


like u said, earth hour is a message for us ( and it means both TNB and their customers) to spend the electric necessity wisely even one bulb.

itu baru satu tiang lampu yang penulis nampak, belum lagi berbatang-batang lampu yang terpasang disiang hari tanpa kita sedari

Zamz said...

lampu2 jalan ni bukan under local authority ke bukan tnb kan

Anonymous said...

lampu jalan under local authority.blame the local authority.dont blame tnb.tu belum lagi air yang terbuang,kertas kat opis yang menggunung tinggi,kereta kat jalan,macam2 lagi,jangan limitkan ke elektrik jer.
lu pikirla sendiri...

NoktahHitam said...

Tak leh salahkan TNB. Bukan die punye tiang electric. Tiang2 tu kerajaan negeri punye. Yg salah, negeri, bukan TNB.