Mar 26, 2009

Earth Hour 2009: Kasihanilah Bumi Kita!

Ada sesiapa perasan beberapa hari ini cuaca agak panas? Bukan sekadar panas, tetapi terik yang melampau. Parking kereta sekejap sahaja tetapi haba di dalamnya sudah terasa bahang. Biasanya saya jarang merungut apabila cuaca panas sebab saya lebih prefer cuaca sebegini berbanding musim hujan.

Agaknya inilah yang digelar sebagai climate change dan sudah tibalah masanya kita menjalankan tanggungjawab sebagai warga bumi yang prihatin dengan menyahut seruan Earth Hour 2009. Pada hari Sabtu bersamaan 28 March 2009, seluruh penduduk dunia diminta untuk menutup lampu selama 1 jam bermula pada pukul 8:30 malam bagi menunjukkan kesungguhan usaha kita membasmi global warming yang semakin kritikal.

Berikut adalah cadangan aktiviti-aktiviti yang anda boleh lakukan dalam tempoh 1 jam tersebut: -

  1. Attend a local Earth Hour event or organize your own by throwing an Earth Hour street party with your neighbors
  2. Gather family & friends for a night picnic in your local park and look at the stars
  3. Enjoy a family dinner by candlelight
  4. Organize a treasure hunt in the dark
  5. Take the dog for a night walk
  6. Have a candle-lit bath
  7. Sit in the dark and share stories
  8. Organize a family night playing board games
  9. Share a romantic night in with your loved one
  10. Upload your ‘on the night’ photos and videos to flickr and YouTube respectively, and then add them to the Earth Hour flickr group and the global YouTube Group.
Berikut pula adalah video rasmi bagi Earth Hour 2009: -



Bersediakah anda untuk menyahut cabaran ini?

4 comments:

~~.::akSARAH::.~~ said...

yer..saya bersedia! time tu boleh tido dengan lena tanpa ada gangguan radio buruk dari rumah sebelah. kalo jiran sebelah tak register earth hour, meh saya tolong 'meng earth hour kan' elektrik ghumah dia... hahahah (gelak jahat!)

Admin said...

akSARAH: haha. tampal poster earth hour kat pintu rumah dier ^^

♥corcraze♥ said...

only the lights je kan??
ok la tuh..
ade kipas..
kan..?hehehe..
asal kan xde nyamok yg menyibuk sudah laa..

Admin said...

corcraze: byk nyamuk hari tu. isk. tension je.