Mar 13, 2009

Bagaimana Untuk Menukar Favicon Untuk Blogspot?

Favicon adalah image yang anda lihat di URL toolbar setiap kali anda melawati sesuatu website. Contohnya adalah: -


Sebenarnya favicon tidak mempunyai apa-apa fungsi yang penting cuma jika anda sukakan blog anda nampak lebih cantik dan berbeza dengan blog yang ada di luar sana, anda mungkin berminat untuk melakukan perubahan.

Caranya sungguh mudah: -

1) Mula-mula sekali, buka Adobe Photoshop, File > New, setkan saiz canvas anda kepada Width = 20 Height = 20.

2) Kemudian masukkan image atau perkataan yang anda mahukan ke dalam canvas tersebut. Canvas tersebut agak kecil, jadi anda perlu memilih tema mengikut kesesuaian. Untuk blog slumbeRAJA, saya memilih untuk menggunakan perkataan SR: -

3) Setelah siap, savekan image anda dalam format .PNG.

4) Anda perlu menguploadkan image tersebut ke dalam server. Jika anda tidak memiliki web server sendiri, anda boleh menggunakan perkhidmatan percuma seperti Photobucket dan sebagainya.

5) Login Blogger > Layout > Edit Template

6) Cari code ini "<title><data:blog.pagetitle/></title>" (ianya berada di bahagian atas code template anda)

7) Masukkan "<link href='masukkan URL image anda di sini' rel='shortcut icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/> " selepas (abaikan " ")


8) Tekan butang Save Template. Anda mungkin perlu clear cache sebelum dapat melihat perubahan di blog anda.

Selamat mencuba!

update: sorry, kesilapan sedikit pada coding. sudah diperbaiki!

8 comments:

Signorina Syima said...

sr, betul ke code tu.. dh try tak boleh pun...

arahan no 7 tu macam tergantung... assist me..

-nEtPoSt- said...

tHanx...

sY poN da tKar iCon bLoGGer tuh...

haHa...

yauhui said...

its better to convert the favicon to .ICO format, will have transparency support...

e.g. use http://www.favicon.cc/ to convert...

john said...

Professional web flash templates, logo designs at itemplatez.com.

Admin said...

netpost: try lah. mudah je.

yauhui: thanks for the info man. i know about .ico but i didn't know about the site. ^^

Komunis said...

macam mana nak dapatkan template macam bolb raja ni?

jacks said...

hi! i like the designs. check out the source of the template.
Thank you! i love it.
More templates easy to download

mawar_berduri said...

Thank you very..very..much ya.. :)