Mar 30, 2009

Apakah Obsesi Anda? (Amaran: Anda Mungkin Terkejut Dengan Apa Yang Bakal Anda Saksikan)

Setiap kita memiliki obsesi masing-masing, di mana ianya terbentuk sejak dari kecil lagi. Bagi saya ianya umpama satu ketagihan (addiction) dan sukar untuk dikawal ataupun dihapuskan.

Ada orang suka kumpul teddy bear, robot, setem, buku, poskad, majalah, dan bermacam-macam lagi mengikut citarasa tersendiri.

Saya masih ingat seseorang bertanyakan kepada saya, mengapa saya tidak merokok? Ini jawapannya: -


Saya mula mengumpul komik sejak berusia 12 tahun lagi bermula dengan komik Dragon Ball. Saya percaya ramai antara anda yang menggilai komik ini dan disebabkan ini jugalah filem Dragon Ball mendapat kritikan hebat dari penggemar dari seluruh dunia. Berbalik kepada kisah saya, mungkin sebab itulah saya tidak merokok atau melepak di arked seperti rakan-rakan lain. Duit poket saya dihabiskan begitu sahaja dengan koleksi-koleksi komik dari Jepun dan Hong Kong. Mari saya tunjukkan buktinya: -

Bermula dengan Dragon Ball, diikuti dengan Jaguh Bola Sepak atau Captain Tsubasa: -


Kemudiannya Doraemon (tak ingat letak mana) diikuti Dragon Quest aka Misteri Naga: -


Penyiasat Remaja: -



Misteri Naga: -


Dr. Slump, Get Backers, Slam Dunk, Feel 100%: -



Detective Q: -


GTO: -


Conan: -


Wira Tunggal: -


Taufan Limau Tachibana: -


Lat Budak Kampung: -


Crayon Shin Chan aka Dik Cerdas: -


King of Fighter: -


Parang Gila: -


Naruto: -


Pelbagai komik tunggal: -


Sebenarnya ada banyak lagi cuma ada antaranya yang sudah hilang atau berada di dalam kotak di atas loteng rumah saya.

Ada sesiapa lagi gila macam saya?

34 comments:

vincent said...

wow!!!!! so many collections of comics!!
u r crazy, but in an awesome way :D

MiSZuE said...

banyaknye,
betol2 giler la awak ni=)
sy suke bace komik misteri naga ..hehe

sy juge suke komik..tapi tidak seperti kamuuu..

krio said...

agaknye total sume2 duit tu dah bole beli modenas gt128 kot!
aku jenis hngat2 taik ayam jek minat kt sesuatu bende, 1-2 bln je aku kumpul pastu stop lah...(Xtahan modal sbnarnye)

Benrauf said...

dulu aku pun gile macam ko tapi kini sudah waras kerana tak ada duit :p

Miss Hazzy said...

hebatnye!!
saya tak lah se obsesi awk...hehe

HuRuL_Aini said...

wooooo...aku suka koleksi ni....huhuhu...
aku pun baru jumpa balik koleksi dragon ball & dragon quest abang aku...hehe...dulu ada juga kumpul johan bolasepak/captain tsubasa...tp ntah mana dah...
komik2 lain byk pinjam dr kawan bila nak baca...ada la 5,6 volume bg satu2 siri, but not the whole series :)
skarang ni byk kumpul novel la terutama sci-fic punya novel..ehehe...nanti2 boleh la kita share2 & recommend mana yg best...
p/s: aku paling dengki ko ada set skolah detektif Q...klu ko explore entri lama2 aku, ko akan jumpa entri betapa gilanya aku nak kumpul siri ni...hehe

Admin said...

vincent: haha thanks man.

miszue: sebenarnya byk lagi. cuma dah hilang. isk sedih. ntah mana letak tatau.

krio: modenas gt128? mungkin kot. ada beberapa ribu ringgit gaks kot. tapi saya rasa kalu orang yang hisap rokok setiap hari pun maybe dah dapat beli motor tu. lagipun komik2 nie boleh dijual kalau terdesak. hehe.

benrauf: haha. sekarang pun saya dh slow sikit. maybe sebab dah ade internet nie.

Admin said...

hurul_aini: haha. detective q tu kebetulan je collect. tapi best gaks walaupun x dapat menandingi hajime kindaichi dlm penyiasat remaja. dulu pun saya baca kawan punye komik, then lama2 baru beli sendiri.

Admin said...

mizzy hazzy: sikit-sikit lama lama jadi bukit. hehe.

sharamli said...

leh bkk libry...

menteil said...

wah.. masih tersimpan lagi semua koleksi.. bagus ar..
koleksi aku sume dah hilang kat kawan2..
selebihnya bapak aku dah bakar..
sedih siot..

Admin said...

sharamli: haha, blh. seposen sekali baca.

menteil: sedihnya kene bakar. isk. baik jual je bro.

Munirah Abd said...

wahhhhhhhhhhhh
byk gile komik dia..
dulu berniat nak kumpul komik sin chan..
setelah umi dapat tau bernanah telinga kena bebel..so batalkan aja niat itu... sedih...hehehe

-WaN- said...

aku suka baca komik gak seperti shin chan dan wira tunggal,tp aku tak obses untuk kumpul komik..

tp aku obses pau manusia-manusia yg beli komik..hehehe

Zamz said...

haha aku tak terkejut la sbb aku sendiri pun ada byk gak komik cam alam perwira, raja rimba dgn juara wira..

gila betul masa tu

Admin said...

munirah abd: nanti dah ada rumah sendiri start la kumpul komik. setiap kali umi datang sorokkan. hehe

wan: haha. kejam pau orang.

zamz: sama la kita tapi komik yang rm3.00 sekeping tu macam membazir je nak kumpul. leceh sebab senang hilang dan x cantik macam jilid emas.

Maza's said...

Bro... aku salute kat ko la.... mmg ko power hbs.... ko penah x kire2 bape total ko perabih duit bli komik2 tu? aku minat kat penyiasat remaja la... dl tumpang2 bc member punyer...

Admin said...

maza's: dulu pernah kira. time tu dah cecah RM2,000. skrang ni tatau la bro. dh lama x kira.

bd fabregas said...

banyaknye komik.. walaupun aku sendiri pn dh leh bukak library komik kt umah aku, tp aku rasa koleksi ko lg byk.. kalo ade masa aku pn nk post sket la koleksi komik aku..

Peminat Slamdunk said...

aku banyak gak komik kat umah...takleh nak berkongsi gambar la nampak nyer..aku tgh cari slamdunk 31..last episode..kalau ada spare..email kat blog aku ek?

Admin said...

bd fabregas: hehe. ada lagi sebenarnya. dh hilang mana tah. post bro.

slumdunk: xde spare la bro. cube cari kat suns comic kat sg wang plaza.

ariff said...

huh. banyaknye. mesti banyak duit habis beli komik2 tu.

@dmin said...

ariff: mmg banyak hehe. tapi bukan sekali gus. skit2. bila perasan tgk dh banyak. tapi tak lah banyak macam orang yg hisap rokok. tu lagi duit tak nampak ke mana.

♥corcraze♥ said...

hahahaha!!!Dragon Ball tu mmg sebijik cam makhluk lelaki kat rumah niy!
Doraemon plak pakcik kumpul kat kmpng..
lain2 tak sure pulak!
tapi yg palingggggggg melambak ialah Pedang Setiawan!
fuhh!!maybe adelah dlm more than hundredsssss of them..
mmg my brother yg num 3 xpenah xbeli smpai skang!

♥corcraze♥ said...

haa..lupe nak ckp,kite collect and gile novels..
tak kisah lah genre ape..
but paling suke romance la by Alaf21 bisanya..yg lain2 ade jgk..
and xlupe,korean series..tp xdela collect..mahal maaa~~!

@dmin said...

corcraze: ooo. novel eks.. nanti saye postkan.. nak tgk koleksi novels plak. hehe.

RaIN said...
This comment has been removed by the author.
RaIN said...

Bro jual kat aku komik kof tu bley tak.Kalu bley email aku ok..

Anonymous said...

hi guyz?ada sape2 kat sini gila komik?sape ade wira tunggal final warlord final?sbab kat sini lembab btol la !x kuar lg episod 1 military warlord!kat hongkong dah 50 epsd dah kuar!aku dah tgok few epsd tp x best la chinese vsion!xfhm sepatah pun.usha ada kmgknan wira dr zmn plaut akn mncul balik spt zonan'xinan&ankcucu pndkr laut.wunan baik akn tiba tp bkn ji tenwu"sbb dia hnye ada ingatan wunan shj!!bg2 jgk ngan tpg prk.>xpsti tp mgkn.usha ni dtg dlm blog kmik hk.

cyclonmaster said...

Same le kite. Aku pun kumpul komik gak. Skrg buat keje amal menyecan komik pulak. Singgah kat blog aku:

http://cyclonmaster.blog.friendster.com/

atau

http://cyclonmaster.blogspot.com/

Byk dah aku upload. Ko pun x plan nak scan jugak ke? Wira Tunggal byk org minat ni. :)

Anonymous said...

waw...
bnyk...
sya pn gila kmik gak...
kmpl sjk dri umr 8 thn...
mmg hbs duit la tiap2 bln...

Anonymous said...

Koleksi mu membuat ku cemburu jea bro..ade ckit xpuas ati coz cmua koleksi tpaksa kubakar

siti suhaila muhaammad said...

hai.... kalau nak copy feel 100% tu boleh?

siti suhaila muhaammad said...

hai.... kalau nak copy feel 100% tu boleh?