Jan 8, 2009

Malaysia: Negara ke-17 Paling Gembira Di Dunia?



Adakah anda gembira?

Jika Ya jawapan anda mungkin benar kajian yang dilakukan oleh Adrian G. White, seorang social psychologist dari Universiti of Leicester, UK. Sebenarnya, perasaan gembira adalah sesuatu yang subjektif kerana definasi gembira adalah berbeza bagi setiap individu. Ada yang gembira kerana memiliki keluarga yang bahagia, ada yang gembira kerana memiliki karier yang baik, ada yang gembira kerana memiliki harta yang banyak dan sebagainya.

Bagi memastikan data yang diambil adalah tidak menyebelahi mana-mana pihak, pelbagai kriteria diambil kira seperti jangka hayat penduduk di sesebuah negara, dan sebagainya.

Berikut adalah peta bagi mewakili negara-negara yang ada di muka bumi ini. Warna gelap menandakan negara tersebut gembira manakala yang cerah adalah kurang gembira: -



10 comments:

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Salam bro,

Aku rasa kita tersenarai kerana.. dari kecik atau dari tadika kita di ajar bergembira..

"bila anda rasa gembira...tepuk tangan.. clap..clap..."

:)

puterikurekure said...

wau wee...
memang kot.
orang2 kite ni walau susah senang, happy jek.

:)

bro,
saje takmo komen apa2 kat entri sebelum ni. tak sampai hati tgk gambar tu.

Tny said...

Wahh.. Mesia color gelap.. mmg hi bergumbira! =P

Miss Hazzy said...

aku gumbira!!!

zuhaimi zul said...

salam.. baru nak kenal2 blog ni.. nice...

dan

saya juga sgt gembira...

middaygeo said...

walaupun last year bkn la thn terbaik dlm byk hal kat negara kita tp syukur jerla..at least tak idup melarat mcm rakyat negara lain

hepi & proud to be malaysian

twenty-six said...

adakah ia berdasarkan berapa ramai rakyat malaysia tergelak dalam satu hari?

KTB said...

aku rasa base on negara yg tak banyak cacamarba la...lalalla..just my 2 cents...

dendang said...

aku nak tau ar..camne org puteh tuh buat research...

hyperX said...

Are you sure? I'm an unhappy Malaysian. lol